Aracınızla yüksek hızlarda seyrederken frene bastığınızda bazı durumlarda direksiyon titrer. Peki ya frene basınca direksiyon titremesi neden olur?
Sorunumuzun çözümüne gelmeden önce ilk olarak aracımızın fren sisteminin nasıl çalıştığına biraz göz atalım. Siz otomobilinizle seyir halindeyken aracınızı bir sebepten dolayı yavaşlatmak istediğinizde fren pedalına basarsınız. Baskı uyguladığınız kadar, tekerler içerisinde bulunan disklere, fren balataları yardımıyla hidrolik baskı uygulanır. Bu baskı sonucunda balatalar arasında sıkışan disk, otomobilin yavaşlamasını sağlar.
FRENE BASINCA DİREKSİYON NEDEN TİTRER?
Özellikle uzun süreli kullanımlarda aracınızın diskleri sürtünme nedeniyle aşırı ısınır. Çelikten yapılmış bu diskler ıslak bir zeminle temas ettiği zaman tam yuvarlaklığını kaybeder ve eğilir. Yani yumuşayan çelik, soğuk suyla temas ettiğinde bir anda soğur. Böylelikle soğuyan çelik şeklini kaybeder. Ancak otomobillerde her parçanın olduğu gibi fren disklerinin de bir kullanım ömrü var. Uzun kullanımlar sonucunda bu diskler eğilir. Şimdi dönelim konumuza "Frene basınca direksiyon titremesi neden olur?" Diye soracak olursanız; Fren balataları çok sert bir malzemeden düz bir şekilde yapılmıştır. Siz frene bastığınız anda, fren balataları düz bir zemin üstüne baskı uygulamaya çalışır. Ancak eğilen diskler nedeniyle fren balataları çok hızlı şekilde yukarı aşağı yapılır. Bunun sonucunda oluşan titreme, direksiyonunuzda hissedilir.
FRENE BASINCA DİREKSİYON TİTREMESİ NASIL ÇÖZÜLÜR?
Aracınızı servise ya da sanayide bir oto tamir ustasına götürdüğünüzde aracınızın disklerini sökecektir. Disklerinizin kalınlığı yeterli seviyede ise tornacıya göndererek düzeltilmesini sağlayacaktır. Ancak tornaya giren diskler inceleceği için çok yakın bir zamanda yeniden eğilecektir. Diskleri tornacıda düzelttirmenin maliyeti ise 2020 yılı itibariyle 150 lira gibi bir fiyata yapılıyor. Disk değiştirmek ise aracın marka ve modeline göre 100 işçilik ve parça fiyatına kolaylıkla değiştirilecektir.