Bazı sürücüler yaz aylarında otomobillerinde sadece şebeke suyu kullanırlar. Ancak bu çok yanlış bir şeydir. Çünkü bildiğimiz su radyatör, motor ve geçtiği diğer parçalarda paslanmaya neden olur. Bu sebeple otomobillerimizde mutlaka antifrizli su kullanmalıyız. Otomobillerin motorlarının içinde bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda yüksek derecede sıcaklık oluşur ve motor ısınır. Antifriz sayesinde motorun sıcaklığı düşürülür. Antifriz ısındığı zaman ise radyatörde fan yardımıyla soğutulur ve tekrardan motora gönderilir.
Antifriz Nedir?
Antifriz etilen glikol ve su karışımından oluşan bir sıvıdır. Aslında etilen glikolün donma noktası -12.9 derecedir. Ancak suyla karıştırıldığı zaman -37 dereceye kadar donma noktası düşmektedir. Etilen glikolün kaynama noktası ise 197.3 derecedir. Ancak suyla karıştırılmış olması bu kaynama noktasını 135 dereceye düşürür. Yani Antifriz'in donma noktası -37 derece, kaynama noktası ise 135 derecedir. Otomobillerin motorlarının normal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Antifriz olduğu zaman soğutma sıvısı kaynamayacaktır. Araçlarınızda kış aylarında yüzde 70 antifriz, yüzde 30 su, yaz aylarında ise %50 su, %50 antifriz olacak şekilde ayarlanmalıdır.Antifriz Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Antifriz, kullanılan antifrizin tipine bağlı olarak farklı kimyasallara sahiptir. Antifriz tipleri; etilen glikol veya propilen glikolden oluşan, İnorganik Asit Teknolojisi (IAT), Organik Asit Teknolojisi (OAT), Hibrit Organik Asit Tekonolojisi (HOAT), Anorganik Asit Teknolojisi (AAT) olarak ayrılmaktadır. Antifriz renkleri kırmızı, turuncu, sarı, pembe, mavi ve yeşildir. Kullanılan antifriz tipini tanımlamak için farklı renkler kullanılır.İnorganik Asit Tekonolojisi (İAT) antifrizler yeşil renktedir. Organik asit teknolojisine sahip antifriz genelde turuncu olmakla birlikte kırmızı, pembe veya mavi olabilir. Hibrit Organik Asit Teknolojisi (HOAT) antifrizler ise turuncu ve sarı renkte olurlar.