C segmentinde Avrupa'da Astra ve Golf'ün büyük pazar payına sahip olduğu 90lı yılların ikinci yarısında, Citreon rakiplerine göre daha donanımlı, daha güçlü ve kaliteli bir otomobil üretmek için kolları sıvadı. 1996 Yılında Xsara modelini tanıttı ve 1997 yılında satışa sundu. İlk çıktığı zaman herkes bu araca temkinli davrandı. Avrupa ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de satılan Xsara 2001 yılında makyajlanmıştır. 2005 yılında ise Türkiye'de satıştan çekilmiştir.
Citroen Xsara Nasıl Araba?
Xsara'nın 1.4 benzinli motoru 75 beygir, 1.4 HDI dizel motoru 68 beygir, 165 Nm tork, 1.6 benzinli motorlarında ise 90 ve 110 beygirlik iki farklı çeşiti bulunmaktadır. Fiyat ve sunduğu donanım olarak bakıldığı zaman Xsara belki de en iyi otomobillerden bir tanesi. Alacağınız bir Xsara'da ABS, klima, 6 hava yastığı, dört cam otomatiği gibi pek çok özellik bulunuyor olacak. 1.4 benzinli motora sahip olanları için konuşacak olursak, bu motor Xsara'nın cüssesine göre güçsüz kalıyor. Bu sebeple 1.6 motorlara göre daha fazla yakıyor. Eğer bir Xsara almak istiyorsanız 1.6 olanlara bakmanızı tavsiye ederim.
ön tarafı makyajlanmış olsa da arka tarafı tüm üretilen Xsara'larda hemen hemen aynıdır. |
Citroen AX Nasıl Bir Araba
Citroen Xsara Kullanıcı Yorumu
2004 model ikinci nesil bir 1.6 litre hacimli 110 beygir gücünde bir Xsara ile vakit geçirme fırsatı buldum. İçine ilk oturduğumda sanki bir 307'nin içindeymişim gibi bir his verdi. Ön göğüste ve kapı kollarında yumuşak sert plastik karışımı bir malzeme kullanılmış. Klima açık şekilde Ankara caddelerinde biraz şehir içi performansını test etmek istedim. Klima'nın rölantiye etkisi olmuyor. Ancak çekişte çok az bir değişikliğe neden oluyor. Klimasının buz gibi soğuttuğunu söylemeliyim. Şehir içinde kasisli ve engebeli yollardan geçerken arka süspansiyonlar çok fazla ses çıkarıyor. Ancak bu PSA grubunun o dönemdeki tüm otomobillerinin ortak noktasıydı. Ön tarafı çok geniş olduğu için ferah bir ortamı var. 1.80 boyundaki birisine göre ön koltuğu ayarladıktan sonra, arka koltuğa geçtiğimde hiçte dar olmadığını fark ettim. Her ne kadar hatchback olsa da bir sedan otomobil gibi 408 litre hacmin devasa bir bagajı var. Şehir dışı performansını test etmek için otobana çıktım. 180 km/s hıza kadar çıkabildim. Aslında daha fazla çıkardı ama ben basmak istemedim. 120 km/s hıza kadar bir şey yok. Ancak daha yüksek hızlarda motor ve yol sesini içeriye alıyor. Ama çok rahatsız edici bir ses değil. 100 km/s hızla giderken frenlere sonuna kadar bastığımda çok kısa mesafede Xsara'yı durdurabildim. Frenleri çok güçlü bir otomobil olduğunu söyleyebilirim. Yakıt tüketiminden bahsedecek olursa, şehir dışında sakin kullanımda 6 litre, şehir içinde ise 9 litre yakıt tüketiyor.
Citroen Xsara İçi |
Citroen Xsara Alınır Mı?
Bugün temiz olduğu söylenen tofaş ve renault 9'lardan sadece bir tık fazla fiyata sahip olan Xsara size az para ile çok şey sunuyor. Tüm otomobil marka ve modellerine baktığınızda bu fiyata bu kadar fazla bir donanım sunan nispeten azda olsa piyasası olan başka bir otomobil daha yok. Tamam ikinci el piyasası çok zayıf ama bu bence güzel bir arabaya az para ile binebilmek için avantaj haline geliyor. Yedek parça ve usta bulmakta zorluk yaşanmıyor. Ayrıca yedek parça fiyatları emsali olan otomobillerle hemen hemen aynı. Xsara'nın motoru LPG ile uyumlu ancak 2001 üstü modellerde konvertör sensöründen dolayı motor arıza lambası yanabiliyor. Bu sadece Citroen Xsara'ya değil, neredeyse her Avrupa otomobilin ortak sorunu. Son olarak Citreon Xsara alınır mı diye soracak olursanız, bu fiyatlara alabileceğiniz en iyi otomobillerden bir tanesi diyebilirim.