Daihatsu'nun 2002 yılından itibaren Türkiye'de satmaya başladığı Sirion modeli nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Daihatsu, 1960'lı yıllarda Toyota tarafından satın alınmış ve ürettiği otomobillerde Toyota malzemeleri kullanılarak üretilmiştir. Bir pazarlama stratejisi olarak bazı ülkelere Toyota markası ile satılan otomobiller, bazı ülkelere Daihatsu markası ile satılmıştır. Yani Daihatsu ile Toyota'yı birbirinden ayıramayız. Daihatsu Sirion'da aynı bu şekilde bir otomobil. Toyota Yaris ile aynı şasi ve bantta üretilen Sirion'un motoru da 1.3 Yaris motorudur. Daihatsu Sirion Amerika kıtasındaki ülkelerde Toyota Sirion adı altında da satılmıştır.
Daihatsu Sirion Nasıl Bir Araba?
2002 yılında Türkiye'de satışa sunulduğunda markasını görmeyen pek çok kişi Daihatsu Sirion'u, Mini Cooper ile karıştırmıştı. Hatta birinci nesil Sirion'un "Japon Mini Cooper'ı" diye lakabı bile olmuştu. kısa bir dönem 1.0 litre 1.3 litre hacimli motor seçenekleriyle satılan Sirion, daha sonraları sadece 1.3 litre hacimli, 102 beygirlik motorlarla satıldı. Aracın 850 kilo ağırlığı olduğunu düşünürsek bu oldukça güçlü bir motordur. 2005 yılına kadar mini cooper'a benzeyen kasasıyla satılan Sirion, 2005 yılında ikinci nesil olarak tasarımını değiştirmiştir. Aracın boyu 2005 yılında 10 mm daha yükseltilmiştir. Birinci nesil sirion'da ABS, Klima, çift hava yastığı, elektrikli camlar, elektrikli aynalar gibi donanım özellikleri mevcuttur. İkinci nesillerde ise bazı modellerinde dijital klima eklenmiştir. Ayrıca ikinci nesil Daihatsu Sirion'un motoru 1.3 litre olmasına karşılık 87 beygir gücündedir.
İkinci Nesil Daihatsu Sirion |
Daihatsu Sirion Kullanıcı Yorumu
Her iki nesil Daihatsu Sirion'u kullanmış birisi olarak yorumlayacak olursak;
Birinci nesil Sirion: Yere daha yakın bir yapıya sahip, altı yere yakın olduğu için kasislerden dikkatli geçmek gerekiyor. Aracın içerisinde sert plastik kullanılmış. Daihatsu üreticileri aracın maliyetini düşürmek için pek çok küçük şeyden kaçınmışlar. Örneğin camlara su sıkıldığı zaman silecekler kendiliğinden otomatik çalışmıyor. Sizin kolu indirerek silecekleri çalıştırmanız gerekir. Bir diğer eksi özellik ise arka cam sileceği koldan değil, bir düğme yardımıyla çalışıyor. Arka sileceği kapatmak için aynı düğmeye tekrar basmanız gerekir. 2003 model bu Sirion ile şehir içinde klima açık bir şekilde giderken, yokuşlarda klimanın aracın performansını biraz etkilediğini söyleyim. Ancak kliması oldukça soğuk üflüyor. Birinci Nesil Sirion ile yüksek hız ve uzun yol deneyimi için Ankara - Kırıkkale arasında bir gidip geldim. Araba 100 km/s hızlara kadar pek bir şey hissettirmiyor. Ancak daha yüksek hızlarda rüzgar ve yol sesini içeriye alıyor. Motor sesi yalıtımının, yol sesi yalıtımına göre daha iyi olduğunu söylemeliyim. 102 beygir motoru sayesinde araba 160 km/s hıza kadar rahatlıkla çıkabildi. Ancak altımdaki aracın kilosunu düşündüğümde daha fazla hızın tehlikeli olduğunu düşünerek bundan vazgeçtim.
İkinci Nesil Sirion: Birinci nesile göre daha minimalist çizgileri olan bu otomobilin içerisinde pek çok değişikliğe gidilmiş. Örneğin direksiyonun arkasında sadece hız göstergesi varken, devir göstergesi ön göğüsün şoför tarafında doğru tutturulmuş gibi duruyor. Ayrıca 15 beygir daha az güçlü motoru birinci nesilden daha yavaş olmasına neden olmuş. Arka süspansiyonlarının çok sert olması sebebiyle kasislerden geçişte çok fazla ses yapıyor. Otomatik şanzımanı ise tam bir sorunsuzluk abidesi. Zaten japon otomobillerinin şanzımanlarının sorunsuz olduğunu herkes biliyor. Sirion ile şehir içinde klima açık 4 kişi gezmeye kalktığımızda araba resmen can çekişti. Özellikle yokuşlarda 1. vitese kadar düştü. Uzun yol performansında ise tıpkı birinci nesilde olduğu gibi rüzgar ve yol sesini içine alıyor. Motor sesi yalıtımı iyi olmuş. Ayrıca ikinci nesilin yerden yükselmesi aracın yol tutuşuna negatif bir etki yaratmış. Virajlara hızlı giremiyorsunuz ve savuracakmış gibi bir his veriyor. İçerisinde buluna malzeme kalitesi ise sert plastikten yapılmış.
İkinci Nesil Daihatsu Sirion İçi |
Daihatsu Sirion Alınır Mı?
Bugün b segmenti hatchback biri otomobil almak istediğinizde 2005 model ve üstü otomatik bulabileceğiniz en iyi rakam 50 bin lira civarında olacaktır. Ancak Sirion size japon sorunsuzluğunu ucuza sunabiliyor. Ben çok fazla hız yapmam şehir içerisinde kullanırım diyorsanız ve bütçeniz kısıtlı ise Sirion tercih edilebilir. İnternette pek çok bilgi kirliliği var. Özellikle yedek parçaları konusunda sıkıntı çekileceği yönünde bir ön yargı var. Sirion, mekanik aksamında parça sıkıntısı olmayan biri otomobil. Kaporta aksamının parçalarını ise küçük şehirlerde bulmanız biraz zor. Ancak internet siparişi ile hemen her parçasına kolayca ulaşabiliyorsunuz. Parça fiyatları ise diğer japon otomobilleri ile aynı emsalde.