Fiat tarafından üretilmiş olan Stilo aslında sanıldığı gibi kötü bir otomobil değil. Peki Fiat Stilo nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt ararken kullanıcı yorumlarına yer vereceğiz.
C segmenti otomobil pazarının en çok ürün bulunan segmenti. Bu kadar çok marka ve modelin bulunduğu segmentte markalar her zaman en iyisini üretmek için çabalıyor. 2000'li yılların başında Avrupa ve Türkiye pazarında büyük bir paya sahip olan Ford Focus, Volkswagen Golf ve Opel Astra'nın karşısında Fiat Brava gibi yetersiz modeliyle kalmıştı. Fiat mühendisleri bu saydığımız markalarla rekabet edebilmek amacıyla yeni bir otomobile ihtiyacı vardı. İşte bu sebeple 2001 yılında Brava'nın üretimi durdurulup, Stilo Avrupa pazarında satılmaya başladı.
Fiat Stilo Nasıl Araba?
Fiat Stilo'yu Türkiye'de satılan diğer fiat otomobillerinden ayırmamız gerekiyor. Çünkü Siena, Albea, Palio gibi modeller Türkiye'de Tofaş fabrikasında üretilirken, Stilo tamamen İtalya'da üretilmiştir. Türkiye'de 4 farklı motor seçeneği ile satışa çıkan Stilo'nun 1.2 litre 16 valf motoru 80 beygir gücündedir. Ancak bu hacimli motora sahip Stilo çok az ithal edilmiştir. 1.4 litre hacimli 16 valf motor 95 beygir 125 Nm tork güç üretmektedir. 2005 yılının sonunda ve 2006 yılında satılan bu hacimli stiloların 6 ileri manuel vitesli seçeneği mevcuttur. Gerçek kullanımda şehir içi 10 litre, şehir dışı ise 7 litre yakıt tüketimi vardır. 1.6 litre hacimli motor ise Türkiye'de en çok tercih edilen motordur. 103 beygir ve 145 Nm tork güç üreten bu motor şehir içinde 11.5 şehir dışında 7.5 litre yakıt tüketmektedir. Şanzımanı ise 5 ileri ve 6 ileri manuel olarak iki çeşittir. Stilo Türkiye pazarına girdiğinde 1.6'lık motorunun yanında 1.9 JTD dizel motor seçeneği ile de yer almıştı. 2003 yılında ve 2004 yılının ilk yarısında satılan dizel motorlu seçenek daha sonra kaldırılmıştır. 1.9 JTD dizel motor 115 beygir 255 Nm tork güç üretmektedir. Bu dizel motor şehir içinde 8, şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketmektedir. Stilo'nun 3 ve 5 kapılı hatchback versiyonunun yanı sıra stationwagon kasası da vardır. Otomatik vitesli şanzımana sahip stilo Türkiye'de satılmamıştır. Buraya kadar şanzımanından ve motorundan bahsettiğimiz Stilo'nun asıl dikkat çeken yönü donanımı ve konforudur. Piyasaya sürüldüğünde her şeyin en iyisi sloganıyla çıkan Stilo'da Cam tavan (sky window), ABS, EBD, 6 hava yastığı, hız sabitleyici (cruise control), dijital iklim klima hatta 2006 modellerinde start-stop özelliği bile vardır. İç mekanında kullanılan malzeme kalitesi aynı dönem üretilmiş bir focus, corolla ve golften daha iyidir. 2004 yılında makyajlı kasası satışa sunulan stilo'nun 2007 yılında üretimi sonlandırılarak, Bravo modeline geçilmiştir.
Fiat Stilo Kullanıcı Yorumu
Buraya kadar Stilo'nun kağıt üzerindeki verilerinden bahsettik. Şimdi sıra gerçek kullanım yorumuna geldi. Benim kullandığım Stilo en çok tutulan 1.6 litre hacimli motora sahip olanıydı. Aracın içerisine oturduğumda kaliteyi hemen hissettim. Ön göğüs ve kapı kollarında çok kaliteli plastik malzeme kullanılmış. Koltuklarının rahatlığı beni kendine hayran bıraktı. Marşa basıp biraz şehir içi testi yapmak için yola koyuldum. Klimayı açtığımda özellikle rölantide dalgalanma olduğunu söyleyim. Araştırmalarım sonucunda bunun Stilo'nun kronik sorunu olduğunu öğrendim. Gerçi Focus 1 kasalarda da bu sorun var. Klima aracın performansına çok büyük etki etmiyor. Şehir içi ara hızlanmaları gayet güzel. Dik bir yokuşta durup kalktığımda araba ivlemlenmekte pek fazla zorlanmadı. Biraz da uzun yol ve yüksek hız testi için Ankara otobanına çıktım. Stilo ile 180 km/s hıza kadar çıktım ve arabanın içerisinde yol ve rüzgar sesi yoktu. Biraz motor sesini alıyor ama bu o kadar rahatsız edici değil. Yol tutuşu bir focus kadar değil ama kötü de sayılmaz. İç mekanının ise rakiplerinden daha geniş olduğu çok bariz belli. Kliması çok başarılı içeriyi hemen buz gibi yapıyor.
Fiat Stilo İçi |
Fiat Stilo Alınır Mı?
Buraya kadar anlattıklarımızın neredeyse hepsi Stilo'nun lehine olan şeylerdi. Ancak madalyonun bir de diğer tarafı var. Bu kadar kaliteliyse neden ucuz diye sizde soruyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım. Stilo yüzde yüz ithal bir otomobil olduğu için yedek parçaları da diğer Fiat modellerine göre oldukça pahalı. Hatta aynı sınıftaki pek çok otomobilden daha pahalı bir yedek parça fiyatları var. Stilo'da çok fazla donanım olması sebebiyle elektrik arızası da çok fazla veriyor. Örneğin kornik bir problem olarak cam açma düğmeleri çok sık bozulabiliyor. Gösterge panelinde sürekli bir motor arıza lambası yanıyor. Motorun LPG ile uyumu doğru montajla iyi ama arıza lambasını kesinlikle yakacaktır. Stilo'nun yedek parçaları her ilde bulunabilir. Ancak özellikle kaporta aksamının parçaları çok pahalı. Diğer bir husus ise ikinci el piyasasının zayıflığı. Al sat yapmak için alınacak bir otomobil değildir. Ucuz alınıp ucuz satılması gereken bir araçtır Stilo. Ancak bu fiyatlara bu özellikleri sunan başka bir marka da yok gibi bir şey. Eğer temiz ve hor kullanılmamış bir stilo bulursanız alınabilir. Ama alırken aynı segmentteki tutulan otomobillerden düşük fiyatlı olması şartıyla tabiki. Son bir not olarak bir Fiat Stilo almak üzereyseniz ve cam tavanı varsa mutlaka kontrol ettirin. Çünkü cam tavan kronik bir problem olarak su kaçırıyor.
Cam tavanlı bir fiat stilo |
3 yorum
Alında görün dünya kaç bucak. Sürekli arıza veriyor. Stilo alırken yanında birde oto elektrikçi alın
bu arabayı alıyorsanız kendinize birde iyi bir elektrikçi ustası edinin.
Bende bir tane almak istiyorum ama yazılanları okuduktan sonra korkmaya başladım. Gerçekten çok mu sorunlu bir araba? Kullanan birisi yorum yapabilir mi?