İçten yanmalı motorların içerisinde küçük patlamalar meydana gelir. Bu patlamalardan ortaya çıkan enerji tekerlere iletilerek, aracın hareket etmesi sağlanır. İşte yanma sonucunda meydana çıkan sıcaklığın düşürülmesi için otomobillerde bir soğutma sistemi kullanılır. Bu soğutma sistemi arasında su sürekli sirkülasyon yaparak hareket eder. Motorda ısınan su radyatörde soğutularak tekrardan motora gönderilir. İşte bu devirdaimi sağlayan parçanın adı devirdaim pompasıdır.
Devirdaim Pompası Nasıl Çalışır?
Devirdaim pompasının yeri motor bloğunun yan tarafıdır. Pompa gücünü triger kayışından alır. Motorda ısınan su devirdaim pompası tarafından radyatöre gönderilir. Radyatörde soğutulan su pompa vasıtasıyla tekrardan motora gönderilir. Bu işlem aracımız çalıştığı anda yüzlerce defa tekrarlanır ve sonucunda aracımızın motorunun sağlıklı bir sıcaklıkta çalışması sağlanır. Eğer bu soğutma işlemi doğru şekilde olmazsa aracımız hararet yapar ve başta silindir kapak contası yanması gibi pek çok ciddi soruna neden olabilir. Devirdaim pompasının arıza yaptığını anlamanın bir kaç yolu vardır.
Arızalı Devirdaim Pompası Nasıl Anlaşılır?
Hararet yapan motor çok kısa zaman içerisinde daha büyük sorunlar açabilir. Bu sebeple motorun aşırı ısınmasına neden olan faktörü kısa süre içerisinde bulmak çok önemlidir. Peki soğutma sisteminin önemli parçalarından olan devirdaim pompası arızası belirtileri nelerdir?
#1 - Soğutma Suyu (antifriz) sıcaklığının yüksek olması
Eğer devirdaim pompası arıza yapmış ise, motor ve radyatör arasında su döngüsü olmaz. Motor içerisinde kalan su kısa süre içerisinde ısınır. Bu ısınmanın sonucunda çıkan buhar nedeniyle radyatör ve motor içinde yüksek seviyede basınç meydana gelir. Aracınızın gösterge panelinde hararet işareti yanıyorsa soğutma suyu olması gerekenden daha fazla ısınmış demektir.
Aşırı hararet ikaz lambası |
#2- Radyatörden Buhar (Duman) Çıkması
Aracın motorunda devirdaim olmayan su soğutulamadığı için aşırı derecede ısınır. Isınan su buharlaşır ve bir basınç oluşturur. Bu basıncı aracınız tahliye edemeyince, zayıf noktalardan buhar çıkması görülür. Bu buhar bazı araç sahipleri tarafından duman olarak algılansa da aslında kaynayan suyun buharıdır. Buhar çıkması zayıf noktalar olan radyatör kapağı ve radyatör hortumu çevresinde meydana gelir. Ayrıca aşırı basınç nedeniyle radyatör hortumu şişmesi de görülecektir.
#3- Motordan gelen garip sesler
Devirdaim pompası döner bir hareketli parça olduğu için özellikle içerisinde bulunan çarklar arızalandığı zaman sürtme sesine benzer sesler çıkarır. Aracınızın motorunun yan tarafından gelen bu sürtme sesleri arızalı bir devirdaim pompasına işaret edebilir.
#4- Motordan sızan soğutma suyu (antifriz)
Devirdaim pompası arıza yaptığı zaman su kaçaklarına neden olabilir. Eğer motorun yan tarafından soğutma sıvısı sızdığını fark ederseniz bu büyük ihtimal pompadan kaçırıyor demektir.
#5- Aracın Hararet Yapması
Çoğu otomobilin bir hararet göstergesi vardır. Eğer aracınızın devirdaim pompası doğru çalışmıyorsa, aracınızın motoru aşırı ısınacaktır. Bu ısınma sonucunda aracınızın hararet göstergesi yükselecektir. Her sürücünün her koşulda bir gözünün mutlaka hararet göstergesinde olması gerekir. Devirdaim pompası çalışmadığı zaman hararet ibresi yükselir.
Devirdaim Pompası Ne Zaman ve Nasıl Değişir?
Devirdaim pompasının belirli bir km kullanım ömrü yoktur. Bu pompa genelde triger kayışıyla birlikte değiştirilir. Zaten aracınızın triger kayışını değiştirmek istediğiniz zaman triger seti halinde satılırken devirdaim pompası da bu setin içerisinde olur. Triger setini ne zaman değiştirecekseniz, o zaman devirdaim pompasını da değiştirmeni gerekecektir.
1 yorum:
Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Başarılar dilerim.