Ford 1998 yılına gelindiğinde c segmenti için yeni bir otomobil üreteceğini açıkladı. Bu yeni modelin adı Focus olacaktı. Otomobil sektörü için bu yeni focus oldukça büyük ilgi görmüştü ve Türkiye'de de üretilecekti. Daha piyasaya çıktığı ilk günlerde büyük bir satış başarısı yakalamaya başlamıştı bile. Neyse daha fazla uzatmadan Focus 1'i anlatmaya başlayalım.
Ford Focus 1 Nasıl Bir Araba?
1999 yılında piyasaya sürüldüğünde ambiante ve ghia olarak iki paket halinde satışa sonuldu. 2001 yılında makyajlanarak ambiente paket comfort oldu ve ghia paket satışa devam etti. Ancak collection adında orta dolulukta bir paket daha eklendi. ilk olarak donanım paketlerini biraz açalım.
Ambiente (1999 - 2001) : Gövde rengi tampon ve aynalar, 184/65/14 lastik ebatı, klima, ayarlanabilir direksiyon, hidrolik direksiyon, elektrikli ön camlar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, katlanabilir arka koltuklar, sürücü ve yolcu hava yastığı, immobilizer, merkezi kilit gibi donanımlar bulunuyor.
Comfort (2002 - 2005) : Ambiente ile aynı donanım özelliklerine sahip.
Collection (2002 - 2005) : Comfort paketine ek olarak ABS, elektrikli arka camlar, sis farı, alüminyum jant, içerden açılan bagaj kapağı gibi donanımlar bulunuyor.
Ghia (1999 - 2005) : Collection paketine ek olarak, ısıtmalı ön camlar (sadece 2.0 L motorlarda), deri direksiyon simidi, arka koltukta kol dayama, yol bilgisayarı, cd çalar, kapı içi çelik barlar, 4 teker disk frenler gibi özellikleri bulunuyor.
Bu saydığımız donanım paketlerinin yerine özel üretim donanım paketleri de vardır. Ancak seri üretim donanım paketleri bunlardır. Ford Focus 1'in motor ve performans seçeneklerine geçecek olursak
1.4 litre benzinli : 2002 - 2005 yılları arasında üretilmiş ve sadece comfort paket olarak satışa sunulmuştur. Bu motor 75 beygir ve 125 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içi 10, şehir dışı 6.5 litre yakıt tüketimi vardır. Kasasına küçük kaldığı için fazla tutulmamıştır. Ayrıca araca gerçekten düşük gelen bir motordur.
1.6 benzinli : 1999 ile 2005 yılları arasında üretilen tüm focus 1'lerde mevcut bir motordur. Focus mk1'in en çok tutulan motor seçeneğidir. Bu motor 100 beygir ve 145 Nm tork güç üretmektedir. Yakıt tüketimi şehir içinde 10 litre, şehir dışında ise 6 litre. LPG ile tam uyumlu bir motordur.
1.8 TDCI Dizel : Yurt dışında üretilmiş ve ülkemize ithal edilmiş motor seçeğidir. Bu motorun 100 ve 115 beygirlik iki farklı seçeneği vardır. Çok fazla tutulmamıştır.
2.0 litre benzinli : Güçlü bir motora sahip olmak isteyenlerin tercih edebileceği motor seçeneğidir. 130 beygir güç üreten motorun şehir içi yakıt tüketimi 13.5, şehir dışı ise 8 litre olarak ölçülüyor. Yine fazla tutulmamıştır.
Ford Focus 1'in 3 ve 5 kapılı hatchback, sedan ve stationwagon kasa tipleri mevcuttur. 1999 ile 2001 yılında ilk serisi üretildikten sonra 2001 yılında makyajlanarak 2002 yılından itibaren focus 1.5 kasa diye adlandırılan makyajlı kasa satılmaya başlamıştır. İkisi arasındaki en büyük fark ilk seride sinyaller tamponda yer alırken, makyajlı kasada sinyaller far camının içine alınmıştır.
Ford Focus 1 Kullanıcı Yorumu
1.6 motor hacminde olanını yaklaşık olarak 3 yıl olarak kullandım. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi orta seviyededir. Focus'un bana göre en öne çıkan özelliği sorunsuzluğudur. Bazı kronik sorunları olsa da kolay kolay yolda bırakmaz. Şehir içinde performansı orta seviyededir. Örneğin arabada 4 kişi varken birde klima açıksa motor çok bayılıyor. LPG ile tam uyumlu bir motoru vardır. Şehir dışı ve uzun yol performansı emsali olan arabalardan çok iyidir. Örneğin 3.000 devirde 120 km/s hızla gidebilirsiniz. Yüksek devirlerde kullanırken motor ve yol sesini içeriye fazla ses almaz. Yine yalıtımı emsali olan golf, peuget 307 veya opel astra'ya göre daha iyidir. Yol tutuşunu ise anlatmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Zaten focus üstün yol tutuşuyla öne çıkan bir model.Ford Focus 1 Kronik Sorunları
Evet Focus MK 1 'in kronik sorunlarından bahsetmek gerekirse- Rölanti Dalgalanması : Klima açık değilken bir sorun yok, ancak klima açıldığı zaman rölanti de bazen stop edebiliyor. Ne kadar çözüm aradıysam da bu soruna bir türlü çare bulamadım.
- Hız göstergesinin bozulması : Focus 1'in bir diğer kronik sorunu da hız göstergesinin biranda artıp azalmasıdır. Örneğin 70 km/s hızla giderken ibre bir anda 180 i gösterip geri 70'e gelebiliyor.
- Debriyaj Üst Merkezi Hortumu Patlatması : Aslında çok basit ve ucuz bir sorun. Ancak sizi yolda bırakabiliyor. Bunun sebebi debriyaj üst hortumunun bağlantı kelepçesinin plastikten yapılmış olması. Eğer metal kelepçe ile değiştirirseniz sorun ortadan kalkacaktır.
- Rot kollarının çabuk bozulması : Neredeyse her focus 1'in z rot kolları çok çabuk ömrünü tamamlıyor. Yaklaşık 30 bin kmde bir rot kolu bozabiliyor.
4 yorum
9 yıl binmiş birisi olarak söylüyorum biz 1.6 ambiante kullandık en boş kasası olsa bile uzun yol olsun kısa yol olsun hakkını veren bir araba hor kullanılmazsa temiz kullanılırsa çok iyi bir arabadır,,
Kral araba uzun yolda efsane kesinlikle yag gibi gider asla korkutmaz yuksek suratte guven veren saglam yola oturan araba
Merhaba, dün 97 Mondeo ghia aldım, parama göre çok iyi araba, henüz tam tanıyamadım, iç kozmetik düzenlemem gerekiyor, birde komple göğüs ve gösterge çerçevesini değiştirirsem iyi olacak, Ankara ve civarı yardımcı olabilecek varsa yazabilir. Birde bunun Türkçe kullanma klavuzunu nereden bulurum, şimdiden teşekkürler.
Yalıtımı golften iyi denmiş fakat focusun en eksi yönü yalıtımı zaten.Rakibi golf 4 yalıtım konusunda focustan çok daha iyi,kullanan arkadaş golf kullanmamış sanırim,arada çok fark far yalıtım yönünden