Lastik Basınç Uyarısı Nasıl Kapatılır? (TPMS)

Teknoloji insan hayatını her alanda kolaylaştırmaya devam ediyor. Özellikle otomobil teknolojisi çok hızlı ilerliyor. Günümüz otomobillerinin her yerinde sensör olduğu gibi lastiklerinde de sensör bulunmaktadır.
Otomobillerin hemen her parçası sensörler tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Lastiklerde bu kontrol edilen bir parçalardan bir tanesidir.
Lastik Basınç Sensörü Ne İşe Yarar : Otomobillerin lastiklerine ebatlarına göre değişik basınçta (bar) hava ile doldurulur. Eski otomobillerde lastikler patladığı zaman,jant lastiğin üzerine binene kadar sürücünün bundan haberi olmazdı. Ancak bu durum lastiğin yarılmasına ve ciddi trafik kazalarına neden olabiliyordu. İşte bu durumun önüne geçebilmek için otomobil üreticileri artık lastik basınçlarını sensörler yardımıyla takip edebilen araçlar üretmeye başladı. Jant içerisinde yer alan basit bir basınç ölçer, lastiğin içindeki hava eksildiği zaman bunu sürücüye bildirmeye başladı. Lastik basınç sensörü sadece lastiğin havasının eksildiğinde değil, lastiğe olması gerekenden daha fazla hava basıldığında da uyarı vermektedir.

Lastik Basınç Uyarı Lambası Neden Yanar?

  • Aracınızın lastiğinde patlak veya jant yanaklarından hava kaçağı olabilir.
  • Lastik Basınç Sensörü (TPMS) pili bitmiş olabilir
  • Sensör kırılmış veya yerinden çıkmış olabilir.
  • PCM'de sorun olabilir.
  • Lastiğinize olması gerekenden daha fazla hava basılmış olabilir.

Lastik Basınç Sensörü (TPMS) Yeri
Lastik Basınç Sensörü (TPMS) Yeri


Lastik Basınç Düşüklüğü veya Yüksekliği Nasıl Düzeltilir

Aracınızın gösterge panelinde lastik basınç uyarısı işareti (  ) verilir. Daha yeni ve yüksek modelli araçlarda ise ekranda lastik basıncını ve hangi lastikte basınç düşüklüğü olduğunu gösteren sistemler vardır. Sensör arızası olduğu için bazı otomobillerde motor arıza lambası da yanabilmektedir. Lastik basınç uyarısı nasıl kapatılır sorusuna gelecek olursak. 
1. Adım : Aracınızın lastiklerinin içerisindeki hava basıncının tam doğru olduğundan emin olun. Aracınızın lastiklerinin havasının kaç "bar" olduğu şoför kapısının içinde yazmaktadır. "Bar" veya "PS" olarak adlandırılır. 
2. Adım : Eğer lastiklerinizin havası tam doğru ise ve hala lastik basınç uyarısı veriyorsa, aracınızın bilgisayarından "bu şekilde kaydet" seçeneğini seçin.
3. Adım : Lastik basınç sensörü pilli bir sensördür. Normal şartlarda bir sensörün pili 5 yıl kadar dayanabilmektedir. Pilinin bitmediğinden emin olun.

4. Adım : Aracınızı bilgisayara bağlayarak lastik basınç arıza kodlarını silin ve tekrardan deneyin.
5. Adım : Tüm bunları yapmanıza rağmen hala sorun düzelmediyse sensörünüz arızalı demektir. Genelde lastik basınç uyarısı lastik değişiminden sonra meydana çıkmaktadır. Bunun sebebi lastiğinizi değiştirirken sensörün yerinden çıkması veya kırılması sebebiyledir. 

Lastik Basınç Sensörü Değişim Ücreti

Lastik basınç sensörü lastik sibobunun jant içinde kalan kısmındadır. Sensör fiyatı 300 ile 500 lira arasında değişen bir fiyata satılmaktadır. Ayrıca lastik sökme takma ücreti karşılığında kolayca değiştirilebilir.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE