Aracızda gaza bastığınızda hızlanmasını beklersiniz. Ancak aracınız hızlanmak yerine aniden çekiş düşüklüğü yaşıyor ve aynı zamanda motor arıza ışığı yanıyorsa ve 2500 devirin üstüne çıkmıyorsa aracınız "limp moduna" geçmiş demektir.
Günümüz otomobillerinin hemen her parçasını denetleyen sensörler bulunur. Bu sensörler aracın bilgisayarı denilen ECU sistemi tarafından sürekli kontrol edilir. Bu sayede otomobilde her parçanın bir uyum halinde çalışması sağlanmış olur. Eğer aracınızın herhangi bir parçasında veya sensöründe ciddi bir arıza meydana gelirse aracınız limp modu konumuna geçebilir.
Koruma Modu (Limp Modu) aracınızın motoru ve şanzımanı için bir güvenlik işlevidir. Motor ve şanzıman kontrol ünitesi, motor ve şanzımanda ciddi bir arıza tespit ettiği zaman koruma moduna geçer. Böylece aracınızın motoru ve şanzımanına zarar vermeden bir servise götürebilirsiniz.
Örneğin, aracınızın turbo basıncının 1.3 bar seviyesinde olması beklenir. Ancak motor kontrol ünitesi (ECU) 2.0 bar olduğunu tespit ederse motorda aşırı bir güç artışı meydana gelir. Bu durumda motorun piston ve diğer parçalarında hızlı bir şekilde arızaya neden olabilir. Böyle bir şey olması durumunda motor kendisi koruma moduna yani acil durumu moduna alır.
Limp Modu (Koruma Modu) Belirtileri
Limp Modunun amacı aracın motoruna zarar vermesinin önüne geçilerek, servise kadar aracın güvenli bir şekilde götürülmesini sağlamaktır.
Koruma Modunun en yaygın belirtileri şunlardır.
- Motor gücünde azalma ve turbonun devre dışı kalması
- Aracın belirli bir devirin üzerine çıkmamaması (1500-3000 RPM)
- Otomatik şanzımanlı ise vitesin 3'ten daha yukarı çıkmaması
- Motor arıza lambasının yanması (Volkswagen'de EPC lambasının yanması)
Yukarıda sıraladığımız belirtileri yaşıyorsanız aracınınz Limp Moduna geçmiş demektir. Bu durumda en yakın servise giderek ilgili arızanın ne olduğunu buldurup çözdürmelisiniz.
Limp Modu Neden Olur?
Aracınız limp moduna neden girer sorusuna aşağıda yer vereceğiz.
Aracınız acil durum moduna girdiyse mutlaka bir sorun var demektir. Sorunun nereden kaynaklandığını bulmak için ilk olarak yapılması gereken şey, aracınızı bilgisayara bağlayarak OBD-2 Arıza kodları taramasını yaptırmak gerekmektedir.
- Motor Kontrol Ünitesi (ECU) arızaları
- Arızalı sensörler
- Arızalı motor parçaları
- Motor içerisinde yer alan kablolarda bir arıza, kopma veya kısa devre
- Aktarım sorunları
- Fren sistemi kablolarında bir sorun
Limp Modundan Nasıl Çıkılır?
Aracınızın koruma moduna girdiğini düşünüyorsanız aracınızı hemen güvenli bir yere çekiş motoru stop edin. İlk olarak aracınızın radyatör suyu, motor yağı gibi sıvılarının eksiksiz olduğundan emin olun. Ardından aracınızın hararetini kontrol edin. Aracınızı stop edip çalıştırdığınızda limp modundan çıkmış olması gerekir. Ancak hala limp modunda olduğunu görürseniz akünün kutup başlarını söküp geri takın. Mutlaka limp modundan çıkmış olacaktır. Ancak arızayı bulup onarmadığınız sürece kısa bir süre sonra tekrardan koruma moduna geçecektir.
Not : Limp modu en fazla Volkswagen, Seat, Skoda ve Audi gibi VAG grubuna ait otomobillerde görülmektedir.