Otomobillerimizin ateşleme sisteminin pek çok farklı parçası vardır. Bu parçalardan en önemlisi bujilerdir.
Otomobilimizin motorunda hava yakıt karışımı tutuşarak küçük patlamalar meydana gelir ve sonucunda ortaya bir enerji çıkar. Hava yakıt karışımını tutuşturmak için gerekli parça ise bujilerdir. 4 farklı çeşit buji vardır. Bunlar; bakır, platin, iridyum ve gümüş bujilerdir. Peki aralarındaki farklar nedir? Aracınız için en uygun buji hangisidir.
1. BAKIR / NİKEL BUJİLER
Buji ilk icat edildiği zaman bakırdan yapılmıştı. Nikel alaşımlı da denilen bu bujiler, 1980'li yıllardan önce üretilen her otomobilde kullanılmıştır. Eski otomobiller için en uygun buji çeşididir. Bakır/nikel bujiler yüksek voltaja dayanabilir. Ayrıca az akımla çalışabilirler. Yüksek sıkıştırma ve turbolu otomobiller için uygundur. Kullanım ömrü 20 ile 25 bin kilometre arasındadır.
Artı yönleri
- Ucuzdurlar ve kolay bulunabilirler
- Karbüratörlü motorlar için en uygun buji çeşididir.
- turbolu motorlar için uygundur
Eksi yönleri
- Kısa ömürlüdür
- Çabuk arıza yapmaya meyillidir
- Çalışmak için yüksek voltaj gerektirir.
2. PLATİN BUJİLER
Bakır bujilerle aynıdır, ancak ucuna platin lehimlenmiştir. Ucunda platin disk elektrot olması, platin bujinin ömrünü 90 bin kilometreye kadar çıkarıyor. Platin bujiler, bakır bujilere göre daha fazla ısı üretirler. Elektronik distribütörlü ateşleme sistemi sahip araçlar için uygundur.
Artı yönleri
- Bakır bujilere göre daha uzun ömürlüdür
- Motorda daha az karbon birikimi oluşur.
Eksi Yönleri
- Yüksek performans gerektiren motorlar için uygun değildir.
- Fiyatları pahalıdır.
Bakınız : Buji Arızası Belirtileri
3. ÇİFT PLATİN BUJİLER
Normal platin bujilere göre ucunda çift platin disk vardır. Bu da distrübütör ateşlemesinde fazladan kıvılcım oluşturur. Hava / yakıt karışımı ikinci kez ateşlenir. Böylelikle yakıt tam anlamıyla yanmış olur.
Artı Yönleri
- Yüksek güvenirliklidir.
Eksi yönleri
- Pahalıdırlar.
4. İRİDYUM BUJİLER
Tüm buji çeşitleri arasında en uzun ömürlü olan bujidi. Platin bujilere göre hem daha güçlü hemde daha dayanıklıdır. 160 bin kilometreye kadar kullanım ömrü vardır. Kısa bir merkez elektroda sahip olduğu için, elektrik akımını kısa mesafede üretir. Bu da hava / yakıt karşımının mükemmel bir şekilde yanmasını sağlar. Eğer aracınızda iridyum bujiler varsa, bakır veya platin bujilere çevirmeyin, çünkü performansı düşer.
Artı yönleri
- Uzun kullanım ömrü vardır.
- Yüksek performans sağlarlar
- Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
- Daha az voltaja ihtiyaç duyar
- En yüksek yanma oranını sağlar
Eksi yönleri
- Çok pahalıdır.
Bakınız: Bujilerde Yağlanma Neden Olur?
5. ÇİFT İRİDYUM BUJİLER
Tek iridyum diskli bujilere göre daha yüksek performans sunarlar. Genellikle yüksek beygirli otomobiller kullanılırlar. Yüksek sıcaklıklara ve sert koşullara dayanıklıdır. Yakıtı en maksimum düzeyde yakabilirler. 100 bin kilometre kadar kullanım ömrü vardır.
Artı Yönleri
- Yüksek performans sunarlar
- Zor şartlarda çalışabilir
- uzun Ömürlüdür
Eksi Yönleri
- Aşırı pahalıdır.
6. GÜMÜŞ BUJİLER
Tüm buji çeşitleri arasında en az kullanılan bujidir. Gümüş kaplamalı bir elektrot ucuna sahiptir. Eski motosikletlerde ve performans araçlarına kullanılabilirler. Gümüş bujilerin en önemli özelliği kullanım ömrü boyunca elektrot uzunluğu kısalmaz. Çünkü gümüş çok iyi bir iletkendir. Ayrıca korozyon ve paslanmaya karşı çok dayanıklıdır. Platin ve iridyum bujilerden daha iyi değildir. Orta seviyede bir bujidir.
Artı yönleri
- Mükemmel ısı iletirler
- Paslanmaya dayanıklıdır
- Uzun kullanım ömrü vardır
Eksi yönleri
- Bakır bujilere göre daha pahalıdır
- Her motor tipinde kullanılamaz.
Bakınız: Sıkışmış buji nasıl çıkarılır
ARACIM HANGİ BUJİ TİPİNE UYGUNDUR
Ne tür bir bujiye ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için aracınızın model yılı önemlidir. Eğer eski bir aracınız varsa bakır / nikel buji uygundur. Ancak yeni bir otomobiliniz varsa iridyum buji uygundur.