Benzinli motorlarda yakıt kıvılcım yardımıyla tutuşur. Bujiler yanma odasında bulunan yakıta ilk ateşlemeyi gerçekleştirir. Dizel motorlarda ise ateşleme bujisi yerine, kızdırma bujisi yer alır. Dizel motorda sıkışarak ısınan hava ateş alırken, benzinli motorlarda bujiler ilk ateşi sağlar.
Yani dizel ve benzinli motor tamamiyle birbirinden farklıdır. Dizel motorlarda mazot diye tabir edilen motorin kullanılırken, benzinli motorlarda adı üstünde kurşunsuz benzin kullanılır.
Günümüz yakıt istasyonlarında motorin ve benzin tabancalarının nozulları farklıdır. Bu da pompacıya doldurması gereken yakıt tipi hakkında bilgi vermiş olur. Motorin tabancasının ağzı daha genişken, benzin tabancasınınki daha dardır. Benzinli bir otomobile motorin koymak zorken, dizel motora tabancanın ince olması nedeniyle kolaydır.
DİZEL MOTORA BENZİN KONULURSA NE OLUR
Dizel bir motora benzin konulduğunu ne kadar çabuk fark ederseniz o kadar iyidir. Hatta aracı hiç çalıştırmadan benzin konulduğunu fark ederseniz daha az hasarla kurtulabilirsiniz. İşte dizel motora benzin konulmasının belirtileri
# 1. Ateşleme Olmaz
Benzinli motorlarda farklı buji çeşitleri kullanılır. Bunların hepsinin amacı yakıtı tutuşturmaktır. Benzin, motorine göre daha kolay tutuşan bir yakıt türüdür. Ancak dizel motorlarda kıvılcım çıkaran bir buji bulunmaz. Motorin sıkıştırılarak ateşlendiği için marşa basmanıza rağmen motor hemen çalışmayacaktır.
# 2. Motorda Yağlama Olmaz
Dizel motorlarda kullanılan motorinin yanmaktan başka bir diğer görevi de motor parçalarını yağlamaktır. Mazot kalın bir akışkan olduğu için motor parçalarındaki sürtünmeyi de azaltır. Ancak dizel motora benzin konulduğunda yağlama olmayacak ve aracınızın motoru sürtünme nedeniyle aşınmalara maruz kalacaktır.
# 3. Yakıt Sistemi Hasarı
Yakıt deposu, yakıt pompası, enjektörler ve yakıt hattı, yani benzinin geçtiği her şey büyük hasar alacaktır ve hepsini değiştirmeniz gerecektir.
# 4. Motor Patlaması
Motorin daha geç tutuşan ve daha az parlayıcı bir yakıttır. Ancak benzinin parlayıcılığı çok yüksektir. Dizel motora benzin konulduğu zaman motor parçalarının kaldıramayacağı büyüklükte patlamalar meydana gelir. Bu da motorun içerisinde bulunan pek çok parçanın hasar görmesine neden olur.
# 5. Motor Ağır Hasar Alır
Eğer yanlışlıkla benzin konulduğu zamanında fark edemezseniz motorun tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Yani dizel arabayı ne kadar çok benzinle kullanmaya çalışırsanız o kadar çok hasar görürsünüz.
# 6. Egzozdan Siyah Duman Çıkması
Benzin daha yanıcı olduğu için aracınızın motorun hemen tepkimeye neden olacaktır. Ancak motorine göre ayarlanan motor, yakıtı tamamen yanmadan egzozdan yahliye edecektir. Bu da egzozun kara duman atmasına neden olacaktır.
Dizel Motora Benzin Konulduğu Fark Edilince Ne Yapılmalı
Dizel aracınızın motoruna yanlışlıkla benzin konulduğunu fark ederseniz ilk yapmanız gereken şey panik yapmamaktır.
- Motoru çalıştırmaya çalışmayın ve aracı olduğu yerde bırakın
- Kontağı aküyü yakana kadar bile çevirmeyin. Çünkü aküyü açtığınızda yakıt pompası devreye girer ve aracın motoruna yakıt pompalar
- Eğer aracı çalıştırdıysanız benzin konulduğunu fark eder etmez, aracınızı hemen güvenli bir yere çekip çekici isteyin. Kesinlikle bu şekilde kullanmaya kalkmayın.