80'li yıllardan itibaren Japonya'da minik otomobillere olan ilgi günden güne artmaya başlamıştır. Bu minik otomobil pazarı 80'li yılların sonuda Avrupa'da da baya bir yer edinmeye başladı. Hatta Ford, tamamen Mazda 121'i esas alarak Ford Festiva marka otomobille pazarda iyice yer edinmeye çalışıyordu. Ancak Festiva'nın eskiyen yüzünün yerine Mazda bu sefer kendi markasıyla Avrupa pazarına girmeye başladı. Japonya'da ve uzak doğu ülkelerinde "Mazda Revue", Avrupa'da 121 adıyla satışa başladı. Türkiye'ye de Avrupa ile birlikte 1990 ile 1996 yılları arasında ithal edilmiştir.
Mazda 121 Nasıl Bir Araba?
Değişik tasarımıyla sedan/hatchback karışımı olan bir otomobil. Mini sınıfta yer almasına rağmen bagaj kapasitesi emsali olan arabalardan daha fazla. değişik bir tasarımı olan Mazda 121'in lakabı ise "şapka"dır. Türkiye'ye 1.3 litrelik benzinli motor seçeneğiyle gelmiştir.1 6 Valf SOHC motor 73 beygir ve 105 Nm tork güç üretiyor. Donanım olarak pek bir şey beklemeyin. Hatta hidrolik direksiyon felanda yok. Ancak kaya gibi sağlam bir motoru, şanzımanı ve alt takımı var. Otomatik vitesli seçeneği de bulunan 121 gerçekten çok sağlam bir araba.
Mazda 121 Kullanıcı Yorumu
İçerisine oturduğunuzda japon bir otomobilin içinde olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Ön göğüste ve kapı kollarında sert plastikten malzeme kullanılmış. Ayrıca içerisinde kontrol düğmeleri büyük tasarlanmış. Direksiyonu hidrolik değil, ama kramer yağlamalı direksiyon kullanıldığı için gayet yumuşak. Motor performansı şehir içinde bana çok güzel geldi. dik yokuşlarda bile hiç zorlanmadan hızlanabiliyor. Uzun yol ve yüksek hızlarda boyutlarına rağmen gayet stabil ve oturaklı bir araba. Yol sesini fazla almıyor ama motor sesini 3000 devirden sonra içeriye biraz alıyor. Yol tutuşu çok hoşuma gitti, küçük boyutuna rağmen virajlarda hiç salınmıyor.
Mazda 121 Alınır Mı?
Ülkemizde pek fazla satılmayan bir model olan 121'in parçalarını bulmak biraz zor. Mekanik olarak temin edilebilir, ancak kaporta aksamının parçalarını yetkili serviste bile bulamayabiliyorsunuz. Bu da parçalarının pahalı olduğu anlamına geliyor. Ancak 121'in sorunsuz ve sağlam bir otomobil olduğunu düşünürseniz az para ile kaliteli bir japon arabasına binmiş olacaksınız.