Günümüzde araçların beyni diye tabir edilen ECU, bir otomobilin doğru çalışması için tüm parçaları senkronize biçimde çalıştıran bir parçadır.
Aracınız arızalandığı zaman servise gittiğinizde ustanız aracınızı bilgisayar ile bağlanıp neresinde bir sorun olduğunu hemen bulabiliyor. Bu arızaları belirleyen sistem ECU'dur. Peki ECU ne anlama geliyor? Açılımı nedir diye soracak olursanız
Motor Kontrol Ünitesi ECU (Engine Control Unit) veya aynı anlama gelen Motor Kontrol Modülü (Engine Control Module) ECM olarak adlandırılır. Sanayi ağzında ise beyinli araba, arabanın bilgisayarı olarak adlandırılır. Diğer bir adı ise Elektronik Kontrol Ünitesidir.
ECU Ne İşe Yarar ?
Otomobilin çalışması için pek çok parçanın bir uyum halinde çalışması gerekir. Örneğin sürücü gaza bastığı anda, yakıt deposundan daha fazla yakıt çekilmeli ardından motora daha fazla hava emilmelidir. Tüm bunlar olurken ateşleme sisteminin de doğru hızda çalışması gereklidir. Siz sadece gaza basarsınız ancak aracınızda pek çok parça daha farklı çalışır. Tüm bu parçaların hareketlerini ve ne hızda çalışacağını belirleyen sistem ECU'dur. ECU'nun bir diğer görevi de aracın herhangi bir parçasında meydana gelen arızaları belirleyip sürücüye bilgi vermektir. Örneği oksijen sensörü motorda olması gerekenden daha fazla hava algılarsa bunu ECU'ya bildirir. ECU'da motor arıza işaretini yakarak sürücüye bir şeylerin ters gittiği yönünde bilgi verir. Aracınızı bilgisayara bağladığınızda ECU'da programlanmış olan "OBD-2 arıza kodları" belirir. Bu kodların her birisi farklı bir sorunu belirtir.
Kısa motor kontrol modülü (ECU) dijital olarak saklanan denklemlerle ve sayısal tablolarla motorun yakıt enjeksiyonundan, ateşlemesine ve diğer yardımcı parçaları kontrol eden sisteme denilir.
Elektronik Kontrol Modülü (ECU) Nasıl Çalışır?
Otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörlere ECU, tarafından sürekli olarak bir elektrik sinyali gönderilir. Parçalarda bulunan sensörlerde çalışma aralığına göre, karşı bir elektrik sinyali verir.
Örneğin "Aracınızın motoruna çekilen havanın sıcaklığı emme havası sıcaklık sensörü (IAT) tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Hava soğukken direnç yüksek, sıcakken düşüktür. Bu direnç 1 ile 5 volt aralığında değişmektedir. Eğer voltaj sinyali 5 voltun üzerine çıkarsa, ECU bir sorun olduğunu algılar ve P0127 arıza kodunu belirler ve sürücüye bunun bilgisini verir."
ECU'dan Arıza Nasıl Teşhis Edilir?
Aracınızda bir arıza olduğu zaman, servise gidersiniz. Ustanız aracınızı bir bilgisayara başlar. Bu bilgisayarda diyagnostik kodları denilen OBD-2 kodları programı vardır. Ustanız aracınızın ECU soketine bilgisayarı bir kablo yardımıyla bağlar ve taramayı başlatır. Tarama sonunda ortaya çıkan kodlara göre tamirciniz arızanın nerede olduğunu belirler.
ECU'nun Tarihçesi
Genel olarak 1996 yılından itibaren kullanılmaya başlamış olsa da daha ilkel olarak çok eskiye dayanan bir tarihi vardır.
1970'ler
ECU, motorun daha etkili bir şekilde çalışması için karbüratör üzerindeki bir kaç solenoidi kontrol etmeye başladı.
1980'ler
Enjeksiyonlu motorların kullanlmasıyla birlikte ECU, motorların yakıt ve ateşleme yönetiminde önemli roller üstlenmeye başladı. Kapalı döngüde lambda (oksijen) sensörünü de kontrol ederek motorun verimliliğinde etkili olmaya başladı
1990'lar
ECU, motor verimliliğinin yanında aracın güvelik sistemlerini de kontrol etmeye başladı. Örneğin ABS modülü gibi pek çok yardımcı modülü de yöneten bir sistem haline geldi.
2000'ler
ECU artık aracın her yanına hükmetmeye başlamış oldu. Egzozu bile kontrol eder hale geldi. Ayrıca dizel araçlarda turboşarj ünitesini de kontrol etmeye başladı. Böylelikle daha karmaşık bir sistem haline geldi.