1996 yılından itibaren üretilen her otomobilde obd-2 donanımı denilen bir sistem vardır. Bu sistem otomobilin her parçasının sensörler yardımıyla takip edilmesi şeklinde çalışır. Aracın beyni dediğimiz motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından sensörler sürekli olarak takip edilir. Oksijen sensörü bu sensörlerden bir tanesidir. Günümüz otomobillerinde iki adet oksijen sensörü bulunmaktadır. Bu sensörler Bank 1 Sensör1 ve Bank 2, Sensör 2 olarak adlandırılır.
Oksijen Sensörü görevi : Aracımızın motorunda sürekli olarak hava yakıt karışımı yanar ve bir enerji üretilir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan gaz ise katalitik konvertör tarafından süzüldükten sonra atmostere salınır. Oksijen sensörünün yeri de katalitik konvertörün hemen önüdür. Oksijen sensörü ne işe yarar diye soracak olursanız, egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçerek ECU'ya bildiren sensöre verilen addır.
P0133 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?
Oksijen sensörü sürekli olarak ECU'ya bilgi verir. Bu bilgiler bir elektrik sinyali şeklindedir. Egzoz gazındaki oksijen miktarı düşük olduğunda 0.1 en yüksek olduğunda ise 0.9 aralığında elektrik voltajı gönderilir. Sürücü ayağını gaza bastığında, egzoz gazındaki oksijen miktarı da anında değişir ve bu durum ECU'ya bildirilir. Ancak motora gaz verilmesine rağmen oksijen sensöründen gelen sinyal ECU'ya geç bildirilirse P0133 Oksijen Sensörü Geç Tepkime (Sıra 1, Sensör 1) (Oxygen Sensor Circuit Slow Response) arıza kodu verir.,
P0133 Arıza Kodu Belirtileri
- Motor arıza lambasının yanması
- Yakıt tüketiminin artması
- Motor gücünde düşme
- Motorun kendi kendine stop etmesi
P0133 Arıza Kodu Nedenleri
- Arızalı oksijen sensörü
- Egzoz manifoldu kaçağı
- Motor hava vakum hortumlarında kaçak
- Oksijen sensörü kablolarında kısa devre, kopukluk
- Oksijen sensöründe kurum ve yağ birikmesi nedeniyle tıkanma
- Arızalı Kütle Hava Akış (MAF) sensörü
- Yanlış yakıt hattı basıncı (yakıt pompası basıncının düşmesi)