25 yıldan daha uzun bir zamandır üretilen her otomobilde hidrolik direksiyon sistemi bulunur. Hidrolik direksiyon sürücü açısından büyük bir kolaylıktır.
Ancak hidrolik direksiyon sistemi bazı karmaşık parçalardan oluşur. Bu parçalardan herhangi birisi arıza yaptığı zaman direksiyon hidrolik olmaktan çıkar. Peki direksiyon sertleşmesinin nedeni nedir? Cevabı yazımızda.
Hidrolik direksiyonu bir otomobil kullanıyorsanız, aracınızın direksiyonunu çevirmeye başladığınız anda, direksiyon pompası, direksiyon kutusuna hidrolik yağ pompalar. Bu sayede aracınızın direksiyonu kolaylıkla gönder. Direksiyon pompası gücünü hidrolik kayışı denilen bir kayış vasıtasıyla motordan alır.
Direksiyonun Zor Dönmesinin Sebepleri Nedir?
Direksiyon sistemindeki bazı parçaların aşınmasıyla birlikte düzensiz bakım ve geç servise gitmek direksiyon sertleşmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Belirtileri erken fark etmek, aracınızın daha kötüye gitmeden servise gitmenize yardımcı olur. Peki hidrolik direksiyonun sertleşmesinin nedenleri nedir?
1- Lastik Basıncının Düşük Olması
Otomobillerin lastik havalarının kaç bar olması gerektiği genelde kapı içlerinde üretici tarafından belirtilmiştir. Eğer aracınızın ön lastiklerinden biri ve ikisinin basıncı olması gerektiğinden daha düşükse, direksiyonun kolay dönmesini zorlaştırır. Eğer hidrolik direksiyonunuz sertleştiyse bir benzinliğe giderek aracınızın lastik basınçlarını kontrol edin.
2- Direksiyon Kayışı Kopması ve Eskimesi
Hidrolik direksiyon pompası çalışmak için gücü bir kayış yardımıyla doğrudan motordan alır. Ancak bu kayış zamanla eskir ve kopar. Eğer direksiyon bir anda sertleştiyse ilk olarak direksiyon kayışını kontrol edin. Direksiyon kayışının kopup kopmadığını anlamanın en iyi yolu kaputu açarak kayışın yerinde olup olmadığını kontrol etmektir.
3- Direksiyon Hidrolik Yağının Kalmaması yada Azalması
Direksiyon pompası, direksiyon kutusuna bir hidrolik yağ pompalar. Bu yağın basıncıyla direksiyon kolaylıkla döner. Ancak direksiyon hidrolik yağı kalmadığı zaman veya azaldığında direksiyonun dönmesi zorlaşır. Direksiyon yağının azalmasının veya hiç kalmamasının iki belirtisi direksiyonu döndürürken uğultu gelmesi ve direksiyonun bir sertleşip bir yumuşamasıdır.
4- Direksiyon Pompasının Arızalanması
Direksiyon pompası, hidrolik sisteminde doğru miktarda basınç yaratmada önemli bir röle sahiptir. Pompa arıza yaptığı zaman hidrolik sistemini çalıştıracak gücü elde edemez. Sizde direksiyonu çevirmek için pompanın güç harcaması yerine kendi kas gücünüzü kullanmak zorunda kalırsınız. Yani direksiyon pompası arıza yaptığı zaman direksiyon sertleşir.
5- Hidrolik Yağı Sızıntısı
Direksiyon hidrolik yağının rengi kırmızı ya da sarı renkte olabilir. Direksiyon kutusu veya pompasında bulunan contalar eskidiği zaman yağ kaçırmasına neden olur. Pompa yağı gönderir, ancak direksiyon kutusuna sızma olduğu için gerekli hidrolik yağı ulaşamaz. Bu durumda direksiyon sertleşir.
2 yorum
Peki ya arada sırada sertleşip daha sonra düzelmesinin sebebi nedir
Ya pompadan yada direksiuon pistonindaki kecelerden olur.sikisma.oluyordur degistirin ayrica direksiyon.yagini yilda.bir.degistir8n varsa filitresinide degistirin