Otomobillerin belki de en az bilinen parçalarından bir tanesi olan karter havalandırma valfi (PCV) ne işe yarar ve görevi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız. Ayrıca PCV arızası belirtileri ve tamiri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Karter havalandırma valfi kısa adıya PCV "pozitif karter havalandırması" (Positive Crankcase Ventilation) anlamına gelmektedir.
Sürücüler araçlarında sürekli olarak yağ, silecek lastikleri ve filtreler gibi parçaları değiştirirler. Ama PCV valfini neredeyse hiç bir sürücü bilmez bile. Uzun ömürlü olan bu valfin rutin olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
PCV, pozitif karter havalandırması anlamına gelir. Motorunuzda yakıt yandığı zaman, egzoz sisteminden dışarı atılmak üzere gazlar üretilir. Ancak bu gazların hepsi bir egzozdan atılamayıp pistonları geçerek kartere doğru ilerler. Bu gazlar karter içerisinde motor yağı ile karışarak yağın çamurlaşmasına neden olabilir. Bu da korozyon nedeniyle aracınızın motorunun parçalarına zarar verebilir. Ayrıca oluşan gaz basıncı nedeniyle motor içerisinde bulunan contalar patlayabilir ve yağ sızıntılarına yol açabilir.
Motoru terk eden atık gazların yaklaşık %70'i yanmamış yakıttan oluşur. Eskiden karterden atmosfere salınırken, 1964 yılında çıkarılan bir yasa ile bu gazların atmosfere salınması yasaklandı. Böylelikle otomobil üreticileri buz gazları tekrardan motorda kullanma zorunluluğna girdi. İşte PCV valfi bu gazları yanmak için tekrardan motora gönderen parçaya verilen addır.
PCV valfi, kartere bağlı tek yönlü bir valftir. Atık gazlar krank karterinden valf yoluyla çıkar ancak içeri giremez. Atık gazlar zamanla PCV valfi üzerinde onu yapışan hale getirebilecek tortular bırakır. Bu nedenle ara sıra değiştirilmesi gerekir. Bu önleyici bakımı aksatmak aracınızda çok büyük hasarlara neden olabilir.
Verimli sirkülasyonu sağlamak için PCV sisteminde kartere temiz havanın girmesine izin veren havalandırma borusu vardır. Bu hava genellikle motor hava filtresinde filtre edilir.
Karter Havalandırma Valfi (PCV) Arızası Belirtileri
PCV valfi arıza yaptığı zaman aracınızda bir takım belirtiler verecek. Belirtilere geçmeden önce motor üflemesi denilen olay, aslında PCV kaynaklı bir durumdur. Çünkü motor içerisinde oluşan gazlar arızalı PCV nedeniyle çekilemez. Aşınan pistonlardan kartere doğru itilir. Bu da üfürme denilen olayın gerçekeleşmesine neden olur.
1- Yağ Sızıntısı
Eğer PCV valfi arıza yaparsa motor içerisinde biriken gazlar tahliye edilemez. Bu durumda karter içerisinde büyük basınçlara neden olur. Sonuç olarak karter contaları basınç nedeniyle delinir ve yağ kaçaklarına neden olur. Bazı araçlarda hava filtresinin yağlandığı görülür. Hava filtresi neden yağlanır diye soracak olursanız bu PCV valfinin işlevini yerine getirmemesi nedeniyledir.
2- Motor Arıza Lambası İşaretini Yanması
Motor kontrol ünitesi (ECU) motor içerisinde bulunan oksijen sensörleri ile sürekli iletişim halindedir. PCV valfi arızalandığında motorun ytanması odasına çok fazla hava ve yakıt girmesine neden olur. Sensörler, hava yakıt karışımı ateşlendikten sonra bu bilgiyi motor kontrol ünitesine (ECU) iletir. ECU'da sürücüye bir şeylerin yanlış gittiğini haber verebilmek için gösterge panelinde arıza lambasını yakar.
3- Motorun Stop Etmesi ve Rölantide Kaba Çalışma
PCV valfi arıza yaptığında muhtelemen pistonlardan birisinin açık kalmasına neden olacaktır. Bu olduğu zaman yanma odasına aşırı miktarda hava dolacaktır. Bu yağsız hava/yakıt karışımı olarak bilinen şeye neden olur, çünkü silindirlerin içinde yakıttan daha fazla hava olduğu anlamına gelir. Bunun sonucunda motor stop edebilir. Rölantide sert çalışabilir.
4- Yakıt Tüketimin Artması
PCV valfi yanmamış gazları geri dönüştürerek tekrardan yanmasını sağlar. Ancak arıza yaptığı zaman gazlar yakılmayarak tahliye edilir. Bu durumda aracınızın yakıt tüketimi artar.
5- Motor Yağının Çamur Gibi Olması
Yanmadan kaynaklanan zehirli gazlar silindir bloğunun ve piston ortasına sızmaya başladığında yağ ile karışacaktır. Yağ ve egzoz gazları birleştiğinde çamur kalıntısı gibi bir madde oluşturur. Bu çamurumsu madde motora zarar verene kadar birikmeye devam edecektir. Motor yağ çubuğunuzu incelediğinizde çamur kalıntısı görürseniz mutlaka bir servise gitmeniz gerekmektedir.
Karter Havalandırma Valfi (PCV) Tamiri ve Ücreti
Pozitif Karter Havalandırma valfi yani PCV tamir edilemeyen bir parçadır. Bu sebepel işlevini yerine getirmediği zaman mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Fiyat olarak 200 lira gibi bir rakama satılan PCV valfinin değişim işçlik ücreti ise 100 lira civarında yapılmaktadır.
5 yorum
Öncelikle merhabalar bu konu üzerinde birkaç gündür araştırma yapıyorum benim aracımda normal çalışmada hiçbir skintiyok lakin seyir halinde arcin vitesini küçültüp biraz devir yükseldiğinde duman ve yağ kokusu geliyor aracın içine arastirmalarimda pcv valf arızası olarak yazmışlar acaba aracı obd cihazına baglayinacari arızayı gösterimi aracımın üstkapak taşlama ve turbo revizyonu yapılmalı 1 hafta oldu aracım Passat 1.8t makyaj kasa
Merhaba 99 otomatik golf kullanıcısıyım aracım da rolantide dalgalanma ara ara düşük rolanti-stop ve yuksek devirlerde duman atma yapiyor bu valften kaynakli olabilirmi?
Bu cekvalf kac model araclarda var ? Benim aracim hyundai santa fe 2005 model dizel acaba benim aracimdada varmidir yardimci olursaniz sevinirim
2008-12 Kyoto kararları gereği uygulama 2012 den sonraki süreci kapsıyor 2016 2000cc üstü bir kaç araçta var dizel ve benzinli motorlarda var
özellikle 90 model ve üzeri araçların tamında bu sistem var