Bir arabanın aküsünün şarj tutmaması ve sürekli olarak zayıflaması, aracınızın akü ve şarj bileşenlerinde bir sorun olduğu anlamına gelir. Peki ya arabanın aküsünün şarj tutmamasının nedenleri nedir? Sorunun aküden mi yoksa diğer parçalardan mı kaynaklandığını anlamanın yolu nedir?
Akünün Şarj Tutmamasının Nedenleri
Arızalı Alternatör (şarj dinamosu)
Aracınızı ilk çalıştırmada motorun çalışması için marş dinamosuna ilk elektriği akü sağlar. Motor çalıştıktan sonra, aküden eksilen elektrik şarj dinamosu tarafından doldurulur. Ancak şarj dinamosu arızalıysa aküyü şarj etmez ve zamanla akünün şarjının bitmesine neden olur. Altarnatörü bir ohmmetre/voltmetre yardımıyla ölçün. 12 ile 14 volt aralığında enerji sağlıyorsa şarj ediyor demektir. Bir araç aküsünün şarj tutmamasının en yaygın nedeni şarj dinamosudur. Ayrıca (Bkz: Şarj Dinamosu Arızası ve Belirtileri)
Arabanın Elektronik Aksamında Kaçak
Arabada bulunan bazı donanımlar akünün boşalmasına neden olabilir. Örneğin gece açık unutulan farlar, teyp, saat, çakmaklık ve bagaj lambaları gibi ekipmanlar akünün boşalmasına neden olabilir. Siz bunları kapatmanıza rağmen olsaı bir kısa devre bunların çalışmasına neden olabilir ve akünün boşalmasına neden olabilir.
Akünün Eskimesi
Ortalama bir araba aküsünün ömrü ortalama 4 yıldır. Eğer aracınızın aküsü 4 yıldan daha eskiyse şarj tutmamaya başlayacaktır. Akü içerisinde oluşacak korozyon ve çatlama aküyü yıllar içerisinde yıpratır.
Akü genelde kışın soğuk havalarda daha çok şarj tutmaz. Bunun sebebi akü içerisinde bulunan bileşenlerin soğuğa maruz kalmasıdır. Eğer aracınızın aküsü eski ise kış ayına girmeden değiştirmenizde fayda vardır.