Yaklaşık 15 yıldan uzun bir zamandır üretilen hemen her otomobilde hız sabitleyici (cruise control) adı verilen bir donanım bulunmaktadır. Peki ya hız sabitleyicinin çalışmamasının sebepleri nedir? Hız sabitleyici neden çalışmaz? Hız sabitleyici çalışmıyor diyorsanız cevabı yazımızda
Hız sabitleyici otomobillerde büyük bir konfor sağlar. Özellikle uzun yollarda sürücüler hız sabitleyiciyi devreye sokarak, ayağını gazdan çeker ve aracının istediği hızda sabit kalmasını sağlar. Cruise kontrol olarak bilinen hız sabitleyici sürücünün hem az efor harcamasına neden olur, hemde yakıt tasarrufu sağlar. Hız sabitleyici yokuş çıkarken otomatik olarak gaz verir, yokuş inerken motor freni yaptırır. Aracı mümkün olduğunda ayarlanan hızda gitmesini sağlar. Ancak hız sabitleyici bazı nedenlerden dolayı arıza yapar ve çalışmaz. Peki ya hız sabitleyicinin çalışmamasının nedenleri nedir?
Hız Sabitleyici Neden Çalışmaz
1- Hız Sabitleyici Kolunun Arızalanması
Hız sabitleyici genelde sinyal koluna benzer bir kol yardımıyla devreye sokulur. Ancak bu kol sürekli hareket ettiği için, içindeki switch zamanla işlevini kaybeder. Bu durumda hız sabitleyici devreye giremez.
2- Fren Müşürü Arızası
Aracınızda hız sabitleyiciyi devreye soktuğunuzda, frene bastığınız anda devreden çıkar. Bunun sebebi aracın kendi kendine hızlanmasını engellemek ve aracı durdurmaktır. Sürücünün ayağını frene bastığında fren müşürü denilen bir şalter devreye girer ve sürücünün fren yaptığını ECU'ya bildirir. Böylelikle aracın bilgisayarı hız sabitleyiciyi devreden çıkarır. Fren müşürü arıza yaptığı zaman siz frene basmasanız bile aracınız fren yapıyormuş sinyali alır. Sonuç olarak hız sabitleyici aracın fren yaptığını algılayarak devreye giremez.
3- Yanmış veya Atmış Sigorta
Hız sabitleyicinin elektrik bileşenleri sigorta yardımıyla korunmaktadır. Aynı evde olduğu gibi bu sigortanında atması mümkündür. Eğer hız sabitleyicinin sigortası atarsa devreye giremez.
4- Arıza Lambasının Yanması
Motor Kontrol Ünitesi (ECU) otomobilin hemen her yerinde bulunan sensörleri sürekli kontrol eder. Bu sensörlerden birisi bile arıza yapsa durumu sürüye bildirmek için motor kontrol arıza ışığı yanar. Bu arıza lambası yandığı zaman güvenlik açısından hız sabitleyici devreye giremez. Sorunu çözmenin en kolay yolu aracınızı bir bilgisayara bağlayarak hangi arıza kodlarını verdiğini bulmaktır.
5- Tekerlek Hız Sensörünün Arıza Yapması
Çoğu otomobilde aracın hız bilgilerini motor kontrol ünitesine ve hız sabitleyici modülüne bildirmek için hız sensörü bulunur. hız sabitleyici aracın ne kadar hızlı hareket ettiğinin bu sensörden öğrenir. Eğer hız sensörü arıza yaparsa, hız sabitleyici aracın ne kadar hızla gittiğini algılayamayacağından devreye giremez.
6- Elektrik Sorunları
Hız sabitleme sistemine bağlı bir kaç elektrikli bileşen vardır. Bu bileşenlerin konektör ve kabloları bir kopma, aşınma, kısa devre veya korozyona maruz kaldığında elektrik sinyali gönderemez. Bu da hız sabitleyicinin devre dışı kalmasına neden olur.