Peugeot 307 Nasıl Bir Araba, Alınır Mı? Kronik Sorunları ve Kullanıcı Yorumları

Peugeot tarafından 2001 ile 2008 yılları arasında üretilen benimde 3 yıl boyunca sahibi olduğum Peugeot 307 nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Fransız otomobil üreticisi Peugeot, C segmentinde daha fazla söz sahibi olabilmek amacıyla 306'nın yerine 307 modelini satışa çıkaracağını duyurdu ve 2001 yılında 307'yi tüm Avrupa ile birlikte Türkiye'de de satışa sundu.

Peugeot 307 Nasıl Bir Araba?

3 yıl boyunca 100 bin kilometre kullanmış birisi olarak 307 hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya çalışacağım. İlk olarak Peugeot 307'yi 2005 öncesi ve sonrası diye ikiye ayırabiliriz. 2005 yılında makyajlanmış kasa ve yeni donanım paketleriyle satılmaya başlamıştır. Base, CC, Envy, Pack, Premium, Profil, Technoplus, XR, XS, XT  olmak üzere pek çok donanım paketleri vardır. XT en full donanım olup, dijital klima, soğutmalı torpido, çift renk ön torpido ve kapı kolları, dört cam otomatiği, dört disk fren, 6 hava yastığı gibi pek çok özelliği vardır. Motor teknik özelliklerine göz atacak olursak;

1.4 benzinli : 75 beygir ve 120 Nm tork güç üreten motor, şehir içinde 9, şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketiyor. Performans olarak 307'nin büyük cüssesine biraz ağır kalıyor. Zaten pek fazla tutulmayan bir motordur.

1.4 HDI dizel : 68 beygir ve 160 Nm tork güç üreten dizel motor şehir içinde 5.5, şehir dışında ise 4 litre yakıt tüketiyor. Sakin kullanıyorum pek fazla performansa ihtiyacım yok bana az yakan bir 307 olsun diyorsanız tam size göre bir otomobil.

1.6 benzinli : Peugeot 307'nin en çok tutulan motor seçeneğidir. Benim 307imde 1.6 benzinli motordu. 109 beygir gücündeki motorun performansı güzel. LPG'de en az yakan benzinli motorlardan bir tanesi. Şehir içinde 8 litre, şehir dışında ise 5 litre yakıt tüketiyor. Bunu bizzat kendim tecrübe ederek gördüm.

1.6 HDI Dizel : Çok az miktarda satılmıştır. 110 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. Performansı gerçekten hayret verici gaza bastığınızda sizi koltuğa yapıştırıyor. Şehir içinde 6.5, şehir dışında ise 4.5 litre yakıt tüketiyor.

2.0 benzinli : Daha çok 307 CC ve tek kapı 307'lerde kullanılmıştır. 136 beygir gücündeki motor şehir içinde 12 litre, şehir dışında ise 7.5 litre yakıt tüketiyor. 

2.0 HDI Dizel : Peugeot'un eski teknolojili motorlarından bir tanesidir. Çok fazla tutulmayan bir motordur. 90 beygir güç üreten 2 litrelik motor şehir içinde 8.5, şehir dışında ise 5.5 litre yakıt tüketiyor.

Evet motor teknik özelliklerinden buraya kadar bahsettik. Dizel bir Peugeot 307 almak istiyorsanız 1.6 olanını tavsiye ederim. Benzinli olanlarını alacaksanız ki büyük ihtimal LPG takılmış olacak. Peugeot motorları LPG ile hiç uyumlu değil. Alüminyum siboplar nedeniyle LPG takıldıktan 40 bin kilometre sonra sibop erimesi meydana geliyor. Bu yüzden çelik sibop taktırmanızı tavsiye ederim.

Peugeot 307 Kullanıcı Yorumu

3 yıl boyunca 100 bin kilometre boyunca kullandım. İlk olarak tasarımından bahsedecek olursak bana göre zamanına göre üretilmiş en yakışıklı arabalardan bir tanesi. İçine oturduğunuzda kocaman bir alan sizi karşılıyor. Diğer c segmenti hatchback otomobillere göre hem daha yüksek hem daha geniş. Kocaman ön camı sayesinde yolun her tarafını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Koltukları falan çok rahat. Şehir içinde ivmelenmesi güzel. Kliması çok başarılı, aynı modelde pek çok otomobilden daha iyi bir klima sistemi var. arka süspansiyonları çok sert olduğu için kasislerden geçişlerde çok sert vuruyor. Eğer bir benzinli 307 kullanıyorsanız yüksek devirde kullanmalısınız. Çünkü motor buna göre dizayn edilmiş. Uzun yolda 140 km/s hıza kadar çıkıyor. Daha fazlasında motor sesini içeriye alıyor. Ama yol ve rüzgar sesi almıyor. Yol tutuşu ise bir focus kadar olmasa da gayet güzel diyebilirim. Frenleri çok kuvvetli. Peugeot 307'nin o koca cüssesini kısa süre durduruyor. 307, kullanım zevki olarak en üstün otomobillerden bir tanesi. Onu sattıktan sonra ondan aldığım sürüş zevkini başka hiç bir otomobilden almadım. 

Ancak 307 çok sorunlu bir otomobil. Saymakla bitmeyen bir sorunlar yumağı ile karşılaşıyorsunuz. 307 kronik arızaları neler diye bakacak olursak

Peugeot 307 Kronik Sorunları

1- Antipollition Fault Uyarısı : 307'nin oksijen sensörünün yanında egzoz gazında karbon miktarını ölçen bir sensör daha var. LPG taktırdığınızda benzin/hava karışımı dumanına göre ayarlanan sensör LPG/hava karışımından çıkan gazdan etkileniyor. Sonuç olarak 307'nin gösterge panelinde arıza lambası yanıyor ve yol bilgisayarında sürekli "antipollution fault" yazıyor.

2- Far Camlarının Sararması : Farlarında kullanılan plastik kalitesi çok mu düşük bilmem ama, peugeot 307'nin farları hemen sararıyor. Yenisini alıyorsunuz 6 ay sonra yeniden sararıyor. 

3- Sinyal Kolu Arızası : Sinyal kolunun tırnağı çok zayıf. Bir zaman sonra kırılıyor. Siz sağa sinyal veriyorsunuz dönüşü tamamladıktan sonra sinyal kendini kapatacağı yerde kendi kendine sola sinyal veriyor. 

4- Kendi Kendine Korna Çalma ve Silecek Çalıştırma : Özellikle yağmurlu havalarda veya arabanızı yıkadıktan sonra 307'nin elektrik aksamı kafayı yiyor. Yolda giderken kendi kendine korna çalıyor, silecekleri çalıştırıyor. Ayrıca camları da siz hiç bir şey yapmamanıza rağmen arada sırada indiriyor. 

5- LPG'de Benzin İbresinin Düşmesi : Siz depoya ne kadar benzin alırsanız alın, aracı LPG'de kullanmanıza rağmen benzin ibresi kendi kendine düşüyor. Yeni bir benzin alınca ibre olması gereken yere çıkıyor ama kullandıkça yine düşüyor.

6- Sürekli Benzin Pompası Yakması : Elektronik aksamı çok sorunlu bir araba olduğu için benzin pompasına bazen olması gerekenden daha fazla voltaj gönderiyor. Bunun sonucunda benzin pompası her 20 bin kilometrede bir yanıyor. 

7- Cd Çalar Sorunu : 2004 ve üstü 307'lerde 6'lı Cd changer var. Siz Cd'yi takmanıza rağmen ekranda load (yükleniyor) yazıyor ama yüklenmiyor. Bir süre sonrada radyoya geçiyor. Oto teypçiler bu kronik arızayı kısa sürede çözebiliyor.

8- Klimanın Sesli Çalışması : Klima bilyası ve kayışı zamanla çok ses çıkararak çalışıyor. Bu durum dijital kliması olanlarda daha çok görülüyor. Çözdürmesi de baya maliyetli bir iş.

9- Vites Topuzunun Kırılması : 307'nin vites topuzunu tek parça değil iki parça halinde yapmışlar. Orjinal vites topuzu (ağır olan) neredeyse her 6 ayda bir kırılıyor. Çözümü ise yan sanayi tek parça dökülmüş bir vites topuzu almaktır.

10- Airbag Lambasının Yanması : 307'nin sinyal kolu arıza yaptığı zaman, sinyal koluyla aynı devreye bağlı olan direksiyon içerisindeki airbag çalışmaz hale geliyor. Sonuç olarak gösterge panelinde sürekli olarak airbag lamba yanıyor ve araba çalışmasına rağmen sönmüyor.

Peugeot 307 Alınır Mı ?

Şimdi geldik en can alıcı soruya. Bugün alacağınız bir 307, yukarıda saydığımız arızaların hepsini vermiş olacaktır. Ya alırken bu arızaları göreceksiniz, ya da sizden önceki sahibi bu sorunları çözdürmüştür. Ancak sürekli olarak elektrik arızası vereceğini unutmayın. Bana soracak olursanız alacağınız 307'nin çok temiz kullanılmış olmasına dikkat edin. İç hacim ve donanım olarak emsali olan arabalardan çok daha iyi. Kullanırken bir MPV kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. İkinci el piyasası biraz zayıf. Alır kâr eder satarım mantığındaysanız 307 size pek ekmek yedirmez. 



Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

almayı düşünüyorum 2003 1.6 benzinli hayırisı

Parasına göre özellikli en yakışıklı en güzel araba.. (307 1.6 hdi 90 hp)
Kullanımı oldukça keyifli..Performans süper..
Ve az yakması da çok güzel..

Paramız Fransız ve İtalyan ucuz markalarına yetiyor,sadece bu sorunlarsa ben razıyım..

Bence kesinlikle alinmaz daha ne sorun olacak adam liste yapmış resmen.Al bi japon bak rahatına derim

BU YAZIYA YORUM EKLE