Aracınızla seyir halindeyken yokuş yukarı çıkıyorsanız, aracınızın motoru ve bazı parçalar çok daha fazla çalışırlar. Otomobil motoru yokuş yukarı çıkarken arabanın ağırlığını çekebilmek için çok daha fazla efor sarf eder. Motor içerisinde bulunan parçalardan bir tanesi bile arıza yapsa, düz yolda bir şey yokken yokuş yukarı çıkarken aracınız çekişten düşebilir.
Yokuş Yukarı Çıkarken Çekmemesinin veya Teklemesinin Nedenleri
1- Tıkalı ve Arızalı Yakıt Filtresi
Aracınıza aldığınız yakıt tamamıyla temiz değildir. İçerisinde pislik ve kirleticiler bulunur. Bunları süzmekte yakıt filtresinin görevidir. Yakıt filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Bu da motora gerektiği kadar yakıt çekilmemesine neden olur. Yakıt filtresinin dolduğunun ilk belirtilerinden bir tanesi aracın yokuş yukarı giderken güç kaybetmesidir. Çünkü motor yokuş yukarı giderken normalden çok daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Ama yakıt tıkalı filtre nedeniyle motora eksik gelir. Sonuç olarak araç çekmez olur.
2- Tıkalı Egzoz Filtresi
Katalizör (katalitik konvertör) ve susturucu, egzoz içerisinde bulunan zararlı gazların atmosfere salınmasına engel olur. Ancak zamanla bunlar arızalanabilir ve tıkanabilir. Tıkanması durumunda motor içindeki atık gaz doğru şekilde tahliye edilemez. Motor yokuş yukarı giderken daha fazla yakıt tükettiği için daha fazla egzoz gaz üretir. Ancak katalizör ve susturucu arızalı veya tıkalıysa motorda biriken gaz doğru oranda tahliye edilemez. Sonuç olarak motor boğulur ve rampa çıkarken arabanın çekmemesine neden olur.
3- Tıkalı Hava Filtresi
Aracımızın motoru temiz bir yakıta ihtiyaç duyduğu kadar temiz bir havaya da ihtiyaç duymaktadır. Kısaca motor içerisinde saf bir yakıt ve sadece hava bulunmalıdır. Motora çekilecek havanın içerisinde bulunan toz ve kir taneleri, hava filtresi tarafından süzülür ve o şekilde motora gönderilir. Ancak hava filtresi kısa zamanda kirlenir ve tıkanır. Bu da motora daha düşük seviyede hava çekilmesine neden olur. Özellikle yokuş yukarı çıkarken motor daha fazla yanma için daha fazla havaya ihtiyaç duyar. Tıkalı hava filtresi nedeniyle istenilen miktarda motora giriş yapamaz ve arabanın yokuş yukarı giderken çekmemesine neden olur.
4- Vakum Hortumu Sızıntıları
5- Yakıt Enjektörlerinin Tıkanması
Yakıt enjektörleri, yakıt sisteminin motor yanma odasına ulaşmasından hemen önceki parçadır. Ve yakıtı yanma odasına püskürtmekle görevlidir. Enjektörler genelde uzun süre dayanan parçalardır. Ancak zamanla özellikle uçlarında contalar yıpranır ve ince olan uçları tıkanır. Yakıt enjektörleri tıkanırsa, püskürtme şekli ve enjektörün yakıtı atomize etme kabiliyeti düşer. Bu durum en çok rampa yukarı çıkarken aracın çekmemesi şeklinde belirti verir. Eğer enjektörler tamamen tıkanırsa motora hiç yakıt gelmez ve aracınızın çalışmamasına veya yolda kalmasına neden olabilir.
6- Arızalı Yakıt Pompası
Yakıt pompasının görevi depodan aldığı yakıtı motora kadar göndermektir. Ancak depoda oluşan tortular nedeniyle yakıt pompası zamanla zarar görür. Yokuş yukarı çıkarken yakıt pompası daha fazla yakıt gönderir. Ancak yakıt pompası arızalanır ve yakıt basıncını istenilen ölçüde veremezse yokuş yukarı çıkarken arabanın çekmemesine neden olur.
7- Bujilerin Eskimesi ve Arızalı Buji
Özellikle yokuş yukarı çıkarken aracınız tekleme yapıyorsa bunun büyük ihtimal sorumlusu bujilerdir. Bujiler eskidikçe merkez ve toprak elektrotları aşındıkça kıvılcım aralığı artar. Yokuş yukarı çıkarken daha fazla kıvılcım çıkarması beklenirken, istenilen kıvılcım çıkmaz ve silindirde yanma eksik gerçekleşir. Bu da aracınızın yokuş yukarı çıkarken teklemesine neden olur.
8- Arızalı Ateşleme Bobini ve Buji Kabloları
Ateşleme bobini aküden gelen düşük voltajlı elektriği yüksek voltaja çıkarır ve ateşleme için gerekli olan kıvılcımın oluşturulmasına neden olur. Buji kabloları da bu elektrik akımını bujilere iletmekle görevlidir. Bunlardan herhangi birisi veya ikisi birden arıza yapmaya başladığında ilk görülen belirti yokuş yukarı giderken motorun teklemesidir.
9 -Arızalı Eksantrik Mili Konum Sensörü
Eksantrik mili konum sensörü, eksantrik milinin hızını hesaplar ve bu bilgisi motor kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Bu şekilde ECU, ateşleme zamanlamasını ve yakıt enjeksiyon zamanlamasını ayarlar. Ancak Eksantrik mili konum sensörü arza yaparsa zamanlama bozulacaktır. Bu da motorun gücünü önemli ölçüde etkileyecektir. Bu arıza aracınızın yokuş yukarı çıkarken performansını etkileyecektir.
10- Silindir Sıkıştırma Basıncının Düşük Olması
Özellikle yıpranmış ve yani bitik motorlarda görülen bir durumdur. Silindirler içerisindeki sıkıştırma ile pistonlar aşağı yukarı hareket eder. Ancak silindir bloğu içinde, silindir kafaları aşınma nedeniyle sızıntıya neden olursa pistonların gerekli gücü üretmesine engel olur. Motorun bittiğinin en önemli belirtilerinden bir tanesi yokuş yukarı giderken aracın çekişinin düşmesidir.
11- Dış Çevre Koşulları
Eğer hava çok sıcaksa aracınız daha yüksek emme havası sıcaklıklarına sahip olacaktır. Daha yüksek emme havası, motoru tekleme yatkın hale getirir. Aracınızı çok yüksek rakımda kullanıyorsanız motora emilen hava miktarı daha az olacaktır. Bu da uygun hava/yakıt oranının bozulmasına neden olur.
12- Klimanın Açık Olması
Klima gücünü doğrudan motordan alır. Aracınızın motor hacmi küçükse ve aracınızın kliması açıksa motorun performansının düşmesine neden olur.
Sonuç Olarak
Yokuş yukarı çıkarken aracınızda hızlanma problemleri yaşamaya başlarsanız, yokuş yukarı çıkmak için gaz pedalına daha fazla basmayın. Motorun herhangi bir yerinde sorun olduğunda işe yaramayacak tam tersine motora daha fazla baskı uygulamış olacaksınız. Aracınız beklenmedik şekilde yokuş yukarı giderken performans kaybı yaşıyorsa, motoru fazla yormadan en yakın bir servise gitmek olacaktır.