Motor arıza ışığı yandığı zaman otomobilde bir şeylerin olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir. Peki motor arıza ışığı neden yanar.
Eski otomobillerde aracın sürekli olarak kontrol edilmesi gereken parçaları müşür adı verilen eski sistem parçalar kontrol ediyordu. Ancak bilgisayar çağına geçilmesiyle otomobillerde bu teknolojiden nasibi aldı. Müşürlerin yerini sensörler almaya başladı.
Motor Arıza Işığı Neden Yanar?
Otomobilin neredeyse her parçasında sensörler yer almaya başladı. Bu sensörler bağlı oldukları parçaları izlemeye başladılar. Ancak bu sensörleri kontrol edecek bir sistem gerekliydi. Bunun için de motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir sistem otomobillere yerleştirildi. ECU, tüm sensörleri sürekli olarak izleyerek bağlı bulunduğu parçanın çalışmasını kontrol eden bir sistemdir. Eğer bu sensörlerden birisi veya bir kaçı yanlış çalışma tespit ederse durumu hemen ECU'ya bildirir. ECU'da sürücüye bir arıza olduğunu bildirmek için gösterge panelinde motor arıza lambasını yakar.
Peki ya arıza lambası hangi sensörden dolayı yanar bu nasıl bilinir. ECU, sistemi üzerinde yüzlerce hata kodu vardır. Bu hata kodlarına diyagnostik arıza kodları adı verilir. Diğer bir ifadeyle OBD-2 arıza kodlarıdır. Her senör bir kod ile kodlanmıştır. Bir bilgisayar yardımıyla aracınızın ECU'suna bağlandığınızda arıza sinyali gönderen sensörün kodu çıkar. İlgili arıza kodu onarıldıktan sonra arıza lambası sönecektir.