Otomatik vitesli arabalarda aracınızı park ederken vitesi park yani "p" konumuna alırsınız. Peki araba P konumundan çıkmıyorsa bunun sebebi nedir. Bir araba neden park pozisyonunda kalır? Şanzımanın "P" konumunda kilitlenmesinin nedeni nedir?
Sabah işe gitmek için otomatik vitesli aracınıza bindiniz. Ardından motoru çalıştırdınız ve aracınızı ilerletmek için vites atmaya çalıştığınızda vitesin park konumunda takılı kaldığını mı fark ettiniz. Bu gerçekten çok can sıkıcı bir durum olsa da çoğunlukla basit bir hatanın sonucundan dolayı kaynaklanmaktadır. Şanzıman parkta sıkıştığında genellikle küçük bir mekanik arızası ile ilişkilidir. Ancak nadiren de olsa ciddi sorunların habercisi de olabilir.
"P" Park Konumu Nedir ve Önemi
Otomobil üreticileri araç güvenliğini artırmak için sürekli olarak arayış içindedirler. Aracınızın vitesindeki P konumu otomobilinizi stop ettikten sonra aracınızın el freni çekili olmasa bile hareket etmesini önlemek amacıyla yapılmıştır. Aracınızı P pozisyonuna aldığınızda şanzıman kilitlenir ve hareket etmez. Böylelikle aracın hareket etmesinin önüne geçilmiş olur.
Vites P'de Neden Sıkışır
Bir Diğer değişle "vites P'de neden takılır kalır" sorusu olacaktır. Şimdi otomatik vitesli aracınızın park konumunda takılı kalmasının nedenlerine bakalım.
1- Eğimden Kaynaklanan Dişli Sıkışması
Aracınızı yokuş aşağı park ederken mutlaka önce el freni çekilip sonra park pozisyonuna alınmalıdır. Tersi durumda aracın tüm ağırlığı şanzıman üzerine biner. Bu durum aracınızı hareket ettirmeye çalıştığınızda aracınızın vitesinin p'de takılı kalmasına neden olabilir. Bu durumundan kurtulmanın en kolay yolu, aracınızın motoru çalışırken arabayı ittirerek ileri geri hareket ettirmektir. Yokuş yukarı durumlarda bir kaç kişiden de yardım almanız gerebilir.
2- Vites Değiştirme Kilidinin Takılı Kalması
Otomatik vitesli araçların vites kollarının üstünde bir mandal bulunur. Aracınızı park konumundan çıkarmak için bu mandala basarak çıkarırsınız. Ancak bazen bu mandal takılı kalır ve vitesin P pozisyonundan çıkmasını engeller. Mandalı bir kaç defa çekip bırakmak yeniden çalışmasını sağlayabilir.
3- Fren Müşürünün Bozulması
Aracınızın vitesini P'den çıkarmak için önce frene basarsınız. Motor Kontrol Ünitesi (ECU), frene bastığınızı, hemen fren pedalının altında bulunan fren müşürü yardımıyla anlar. Fren müşürü yerinden çıkabilir veya arızalanabilir. (Bkz: Fren Müşürü Arızası) Bu durumda aracınızda siz frene bassanız bile arabanın beyni bunu algılayamaz ve P pozisyonunda takılı kalır.